top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAlies Tax-Alberts

De kracht van gewoontes

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de verandertrajecten in de bedrijfswereld op niets uitdraait. Medewerkers hebben óf weerstand tegen de verandering, óf veranderen simpelweg niet. Daarnaast zijn medewerkers gemiddeld twee uur per dag niet productief. Dat komt voornamelijk door gewoontes zoals kletsen bij de koffieautomaat, op Facebook kijken, in niet productieve meetings zitten, appen, enz. Dit kost gemiddeld 15.000,- per medewerker per jaar (!).


Gedrag veranderen: het is veel lastiger dan veel mensen denken. Met alleen motivatie kom je er namelijk niet; iedere roker of diëter weet daar alles van. Vaak hebben we last van andere concurrerende motivaties. Bijvoorbeeld de motivatie voor gezelligheid, of van het leven te willen genieten. Er zijn dan ook gemiddeld 6 tot 7 pogingen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren, voordat het ons lukt. Daarbij geldt: een gemakkelijke gewoonte veranderen duurt ongeveer 20 dagen; een moeilijke 90. Gemiddeld gezien kost het veranderen van een gewoonte ons dus 66 dagen. Pffff. Best lang hè? Wat is er nou écht voor nodig om gedrag te veranderen? Vijf tips!


1. Start in de ochtend

Je kunt het beste starten met het veranderen van gewoontes in de ochtend. Waarom? Dan heb je er al een geslaagde taak op zitten, en dat motiveert jouw brein om nog meer taken op te pakken.

2. Maak gebruik van de gewoontes die je al hebt

De kans op succes is het hoogst als je jezelf een nieuwe gewoonte aanleert die aansluit op één van je al bestaande gewoontes. Als je bijvoorbeeld twee keer per week 5 km hardloopt: maak er 6 km van.

3. Breek je doelen in kleine stukjes op

Pak je gedragsverandering stap voor stap aan. Wil je bijvoorbeeld vaker mediteren? Begin dan met het installeren van een meditatie-app. De dag erna bestel je een meditatiekussen. De dag dáárna begin je met twee minuten mediteren. Door de gewoonte op te delen in kleine stukjes, wordt de drempel lager.

4. Creëer een trigger

Zorg voor een trigger in jouw omgeving die jou aanzet tot het doen van je nieuwe gewoonte. Denk aan een vaste plek voor je meditatiekussen (in het zicht), of een herinnering op je telefoon.

5. Zorg voor een beloning

Zo belangrijk! De beloning kan bijvoorbeeld het lekkere gevoel zijn na het sporten, of een lekkere massage. Hoe langer je bezig bent met het veranderen van je gewoonte, hoe sneller het beloningsgebied in onze hersenen aangaat, soms zelfs al vóór het uitvoeren van de gewoonte. Op den duur gaat het belonen dus vanzelf!


Gewoonteverandering is overal: in topsport, het leger, maar ook bedrijven zoals Starbucks. Denk maar aan het systematisch vragen van je naam die op de beker wordt geschreven. Een ander voorbeeld is een traject bij politieagenten in New York. Elke keer voor ze uit de wagen stapten voor een interventie, werd hen gevraagd om drie keer diep adem te halen om de stress onder controle te houden. Het resultaat: het aantal incidenten daalde met 17 procent.

Nieuwe gewoontes aanleren is lastig, maar het kan. En dat levert veel moois op. May the force of habit be with you!


(Foto: Sandra Stokmans Fotografie)


0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page