Wat heb jij zoal van huis uit meegekregen?
Vaak denken we aan hele grote dingen bij het woord jeugdtrauma’s. In realiteit zit dat soms juist vaak in kleinere dingen. Vaak ook in goed bedoeld gedrag van onze ouders of opvoeders. Uiteindelijk hebben we van huis uit allemaal wel iets belemmerends meegekregen. Kinderen zetten al die ervaringen om in overtuigingen, waarvan sommige helpend zijn, en anderen niet.
Misschien is het interessant te analyseren wat jij wel en niet hebt meegekregen als je naar dit lijstje kijkt. Voor mensen met kinderen kan dit ook interessant zijn!
1. Een ouderfiguur hebben die geen grenzen stelt
Als onze ouderfiguren geen grenzen hadden of onze grenzen overschreden, hebben we hier als volwassene vaak ook moeite mee. Dat manifesteert zich vaak in het ons snel schuldig voelen als we onze eigen behoeften aangeven. Ook kunnen we ons misbruikt of wrokkig voelen en hebben we soms ook moeite met het begrijpen van andermans grenzen.
2. Een ouderfiguur hebben die niet goed met emoties kan omgaan
Als kinderen hebben we onze ouderfiguren nodig die ons een voorbeeld geven van hoe we 'grote' emoties kunnen voelen. Als we dit goede voorbeeld niet krijgen, kunnen we gemakkelijk overweldigd raken, schreeuwen, wegduiken of een ander negeren. Soms kunnen we ook middelen, voedsel of romantische relaties gebruiken om met negatieve emoties om te gaan.
3. Een ouderfiguur hebben die jouw realiteit ontkent
Als kinderen ervaren we gebeurtenissen heel anders dan volwassenen. Wanneer we onze ervaring delen met ouderfiguren en we een reactie krijgen als "zo erg was het niet" of "dat is niet echt gebeurd", kunnen we onszelf gaan wantrouwen. We kunnen dan gaan twijfelen aan of het wel klopt wat we denken te zien of voelen. Als volwassene kan zich dit ook manifesteren in wantrouwen naar anderen toe.
4. Een ouderfiguur hebben die gefocust is op uiterlijk
Als een ouderfiguur teveel gefocust is op het uiterlijk, wordt het lichaamsbeeld van onze ouders ons eigen geïnternaliseerde lichaamsbeeld. De manier waarop zij over hun eigen lichaam praten en dat van ons, wordt dan onze eigen interne stem. We kunnen dan onbewust gaan geloven dat ons uiterlijk de manier is om liefde/goedkeuring te krijgen of te verliezen.
5. Een ouderfiguur hebben die ons (in)direct vertelt dat bepaalde emoties niet oké zijn
Een ouderfiguur die dit doet, zou opmerkingen kunnen maken als "man up", "niet huilen" "wees niet dramatisch" of "stop met zo gevoelig te zijn." We raken geconditioneerd om te geloven dat emoties 'slecht' zijn. We kunnen dan beginnen te geloven dat emoties moeten worden onderdrukt om anderen op hun gemak te stellen.
6. Niet gezien of gehoord zijn
Onze fundamentele menselijke behoeften zijn gezien en gehoord worden. We willen als authentiek gezien worden; oftewel gezien worden zoals we zijn. Als we gestreste, overwerkte, afgeleide ouders hadden of ouders die zelf ook ergens diep mee worstelden, werden onze emotionele behoeften niet vervuld. We kunnen dan delen van wie we werkelijk zijn beginnen te ontkennen/verraden in een poging om liefde of goedkeuring te krijgen. Als volwassenen creëert dit angst voor kritiek, loskoppeling van intuïtie en verwarring over wie we eigenlijk zijn.
Zijn sommige dingen herkenbaar voor je…? Dan ben je mens! Een mens die de oorsprong heeft gevonden van specifieke pijnpunten. Wat hierbij kan helpen, is je beseffen dat onze ouders of opvoeders ons met de best mogelijke bedoelingen hebben opgevoed. Zij hebben ons gegeven wat op dat moment in hun macht lag om het zo goed mogelijk te doen.
Om jezelf te helen, kun je een heleboel doen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen in de natuur, sporten, boeken lezen over dit onderwerp, een geleide meditatie doen of een psycholoog of coach bezoeken. Net zoals jij als mens gezien en gehoord wil worden, willen jouw emoties en pijnpunten ook gezien en gehoord worden. Dat is niet altijd even plezierig, maar het is vaak wel de manier om je pijnpunten te helen.
Meer weten over dit onderwerp? Bel me, stuur me een mailtje of vul het contactformulier in op mijn website.
Comments