top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverAlies Tax-Alberts

Een heerlijke ontdekking

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021


Onlangs deed ik een pijnlijke, maar heerlijke ontdekking. Iemand vertelde mij over een zekere Carol S. Dweck, die jarenlang onderzoek deed naar leren, presteren en succes. Wat zij ontdekte? Succes wordt vooral door onze mindset bepaald, in plaats van onze talenten en vaardigheden. Ze ontdekte dat er twee verschillende mindsets op het gebied van leren en ontwikkelen.


Sommige mensen denken dat je slim, middelmatig of dom bent en dat altijd blijft. Carol Dweck noemt dit de fixed mindset. Maar recent hersenonderzoek laat zien dat het brein lijkt op een spier: hij wordt sterker als je hem vaker gebruikt. Bij het leren ontstaan er nieuwe, kleine verbindingen. Hoe meer je jezelf uitdaagt om te leren, hoe meer hersencellen ontstaan. Het resultaat? Een gezonder, scherper verstand. We noemen dit de growth mindset: ik kan mezelf ontwikkelen!


Carol Dweck deed deze ontdekking nadat zij onderzoek deed bij twee groepen leerlingen. Beide groepen kregen een redelijk moeilijke opdracht. Na afloop gaf ze de ene groep de feedback “Geweldig, je hebt een mooi cijfer, je moet hier wel erg goed in zijn.” De andere groep kreeg als feedback “Geweldig, je hebt een mooi cijfer, je moet wel hard gewerkt hebben.” Toen beide groepen daarna de vraag kregen of ze een nieuwe, moeilijkere opdracht wilden doen, sloegen leerlingen uit de eerste groep de nieuwe uitdaging af. Ze wilden niet het risico lopen dat hun talent in twijfel getrokken zou worden. Van de leerlingen uit de tweede groep koos 90% procent voor een moeilijkere uitdaging waarvan ze konden leren. 

Het prijzen van inzet blijkt dus vele malen beter te werken dan het prijzen van talent. Dit laat zien hoe belangrijk het is op welke wijze trainers feedback geven.


Ik schrok hiervan. Vooral van het feit dat ikzelf jarenlang vanuit een fixed mindset heb gedacht. ‘Ik ben nu eenmaal goed in iets, of niet. En als iets mislukt, dan kan ik het dus niet. En hoe meer tijd ik in datgene heb gestopt wat niet lukt, des te slechter ik er dus wel in zal zijn’. Dit gedachtepatroon maakte het starten als ondernemer zwaar. Het MOEST goed gaan. Ik MOEST goed zijn met groepen. Ik MOEST hoger dan een 8 halen op de evaluaties. Ik MOEST opdrachten binnenhalen. Want anders zou ik door de mand vallen!


Totdat ik de growth mindset ontdekte. Ik besefte dat ik kan groeien in alles wat ik doe, en dat dat in mijn tempo mag. En er bestaan geen mislukkingen, want dingen die anders gaan dan je dacht, zijn alleen maar ervaringen waar je van leert. En waar je dus beter van wordt! Wat een heerlijke ontdekking. Feedback ontvangen is voor mij stukken leuker geworden, ik kijk positiever naar het aannemen van grote uitdagingen en ben vooral milder voor mezelf.


De growth mindset: wat een bevrijding!
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page