Zoeken
  • Alies Tax-Alberts

Trainen: hoe behaal je echt resultaat?

Ik ken mensen die een hekel hebben aan trainers. Of aan trainingen in het algemeen. Ze vinden het moeilijk om zich open te stellen, durven niet uit de comfortzone te stappen of ze geloven er simpelweg niet in. Stiekem denk ik dan bij mezelf: ze hebben gewoon nog nooit een goede training gehad. Want veel trainers zijn zich niet bewust van hoe je echte impact maakt op je publiek, en hoe leren dan direct leuk wordt!


Een goede trainer zijn is ook geen makkie. In 1885 ontdekte een zekere meneer Ebbinghaus namelijk het volgende. Een week na een presentatie of training, zijn mensen 90% vergeten van wat jij ze hebt verteld. 90%! Ebbinghaus visualiseerde dit feit in de zogenaamde ‘vergeetcurve’. En die vergeetcurve is killing. Want als trainer, en al helemaal als opdrachtgever, wil je natuurlijk dat mensen veel meer onthouden dan alleen die 10%! Sterker nog, je wil niet alleen dat ze het onthouden, maar ook dat ze het geleerde gaan toepassen in de praktijk. Mensen iets leren is dus eigenlijk een constante battle tegen de vergeetcurve van Ebbinghaus.


Hoe zorg je er nou voor dat je die 90% tegengaat? Dat datgene wat jij aan de deelnemers vertelt beklijft, én dat ze het gaan toepassen in de praktijk? Gelukkig is daar een antwoord op. Want trainer en spreker Jeanne Bakker heeft vijf factoren in kaart gebracht voor een succesvolle transfer van de leeromgeving naar de praktijk. Zij ontdekte als belangrijkste factor de eigen motivatie van de deelnemer. Die moet in orde zijn. Ook de betrokkenheid van de manager is van belang: in hoeverre begeleidt hij/zij de deelnemer na de training in de de praktijk? En dan volgt emotie. Deze is ook belangrijk! Tijdens de training moet er namelijk fun, spanning of iets anders zijn waardoor de deelnemer wordt geraakt. Hiervoor is bijvoorbeeld storytelling een krachtig middel. De boodschap landt dan zoveel beter! En wat die spanning betreft: er moet gevoelsmatig een urgentie gevoeld worden om te leren. Hiervoor werken bijvoorbeeld gaming-elementen erg goed. Verder moet er in de training voldoende gelijkenis zijn met de praktijk. En ten slotte is de kunde van de trainer ook van groot belang.


Pffffff. Veel hè, wat er allemaal in orde moet zijn? Maar dan heb je ook wat! Je maakt jouw leven, dat van de opdrachtgever en de deelnemers namelijk net een stukje leuker. En je bereikt écht resultaat. Want daar doe je het toch voor als trainer, en als opdrachtgever?0 reacties

Alies Tax-Alberts

+31 640004318

 KVK 71635696 / BTW NL001415310B32

  • Screen Shot 2019-09-29 at 09.00.25
  • Screen Shot 2019-09-29 at 08.55.26

©2020 by Flamingo Training & Coaching